5. Kongre Kararlarının Devrimci Hedefleri
Share on Facebook Share on Twitter
 
Diğer yazılar
 

MLKP, kendini kolektivizm temelinde üreten bir partidir. O nedenledir ki, tartışma ve eleştiri özgürlüğü üyelerinin sahip olduğu hakların en değerlisidir. Komünist öncü 5. Kongresiyle sosyalist demokrasinin ve kolektivizmin yeni bir örneğini varederek, bu zeminde, önündeki sorunların tanımlanmasında, çözüm yol ve yöntemlerinde çok yüksek bir irade birliği sağladı.
Partimizin dönem içindeki ideolojik, siyasi, örgütsel kazanım ve başarılarını, gerilik ve zayıflıklarını, yeni süreçteki görev ve sorumluluklarını, Türkiye ve Kürdistan'daki siyasal, toplumsal durumu ve yakın gelecekte bu konulardaki gelişmelerin alabileceği biçimleri, bölgedeki ve dünyadaki politik ve iktisadi gelişmelerle bağlı görevleri tartışan Kongremiz, ulaştığı devrimci sonuçlarla özgürlük ve sosyalizm savaşımımıza yeni ufuklar açtı.
Haziran ayaklanması ve Rojava devrimi ruhuyla gerçekleştirilen MLKP 5. Kongresi, değerlendirmeleri, kararları ve perspektifleriyle, partimizin, ölümsüzlerimize ve tüm devrim şehitlerinin ideallerine bağlılığının yeni bir ifadesi oldu. Komünist öncünün devrimi örgütleme görüş açısını geliştirdi, irade ve kararlılığını biledi.
5. Kongre, bir kez daha MLKP'nin bir özeleştiri gücü olduğunu ortaya koydu. Hatalarını kavramak ve aşmak, değişmek, yenilenmek, daha güçlü niteliklerle donanmak için devrimci özeleştiriyi yardıma çağırarak zengin tartışmalar yürüttü.
5. Kongremiz, komünist öncünün, daha sonra, bir bölümü kısmen, bir bölümü büyük ölçüde aşılan,
Merkez Komitesi'nin iç örgütlenme, önderlik anlayışı ve çalışma tarzı konusunda 4. Kongre sonrası yaşadığı ve bütün partiyi derinden etkileyen kritik hatalar, iradesizlikler, başarısızlıklar,
Gelişimini 4. Kongre kararları temelinde yönetememe,
Parti anlayışındaki gelişmeleri pratikleştirmede, partiyi farklı işlevli ve farklı biçimli örgütler ve cepheler toplamı olarak yükseltmede irade birliği zayıflığı, tutukluk ve zikzaklar,
Partinin politik önderlik ve politik mücadele anlayışının, tarzının uygulanmasında geriye düşüş,
Manevi birlikte, yoldaş devrimcilik atmosferi ve ilişkilerindeki zayıflama,
Örgütlülük düzeyinin düşüklüğü,
Kadro politikasında, ideolojik ve siyasi bakımdan niteliksel gerilemelere uğrayanlarla uzlaşma biçimindeki, parti yaşamını şiddetle etkileyen ağır hatalar,
Politik askeri cepheyle etkili bir politika yapmadaki başarısızlık,
Değişik cephelerde büyük emek ve bedellerle kazanılmış kurum ve mevzilerin dağıtılışına müdahale edilmemesi, bunun sorumluluğunu taşıyan tasfiyecilerden hesap sorulmaması,
Gençlik örgütünün ideolojik çözülüşüne ve örgütsel dağılışına seyirci kalınması başta olmak üzere bir dizi konuda özeleştiriler temelinde yeni dönem perspektifleri geliştirdi.
Kongremiz, başlatılan, fakat hedefe ulaşmayan yürüyüşün tamamlanmasını, MLKP'nin farklı işlevli, farklı biçimli örgütler ve cepheler toplamı olarak var edilmesi direktifini verdi. Bu, parti önderliğinden güçlü bir irade istemek kadar, profesyonel devrimci düzeyin yükseltilmesi, kadrolaşma faaliyetinde başarı çıtasının birkaç misli yükseltilmesi görevlerinin üstesinden gelinmesini gerektiriyor.
Devrimin örgütlenmesinde, siyasi koşulların gerektirdiği ve ideolojik değerlerimizle çelişmeyen yasal-yasadışı, barışçıl-kitle şiddetine dayalı, silahsız-silahlı tüm mücadele araç ve biçimlerinin birbirini bütünleyecek tarzda kullanılmasında ustalık, başarı ve süreklilik direktifi veren 5. Kongremiz, yeraltı ve politik askeri örgüt ve biçimleriyle politika yapmayan bir partinin, faşist diktatörlük ve inkarcı sömürgecilik koşullarında devrimi örgütleyemeyeceğine dikkat çekerek, MLKP'nin yeni dönem faaliyetlerinde bu konuda geride kalan dönemden daha güçlü bir varoluş sergilemesini kararlaştırdı.
5. Kongre, aynı zamanda Kürdistani bir güç olan partimizin, örgütlenme ve siyasi mücadele perspektiflerinde Kuzey parçasıyla sınırlanmaması, Kürdistan bütününe dayanan bir sosyalist yurtseverlik anlayışıyla hareket edilmesi ufkunu açtı. Kendini böyle tanımlayan veya nesnel olarak (kendiyle ilgili tanımının dışında, ulusal demokratik talepler ve ulusal özgürlük talebiyle pratik ilişkilenişi zemininde) belirli bir ulusu temel alan Türkiye ya da Kürdistan partilerinin, örgütlerinin klasik varoluşunun ötesinde, MLKP'nin Türkiye ve Kürdistan birleşik partisi niteliğinin güçlendirilmesini, partinin uluslararası imzasındaki, "Türkiye-Kuzey Kürdistan" ifadesinin, "Türkiye-Kürdistan" olarak değiştirilmesini, Kürdistan Örgütünün bu temelde yeniden düzenlenmesini kararlaştırdı.