Rosa Luxemburg
Share on Facebook Share on Twitter
 
Diğer yazılar
 

 Rosa Luxemburg
5 Mart 1871-15 Ocak 1919

Roza Luxemburg cesaretli ve kararlı bir devrimciydi, revizyonizme ve reformizme karşı yorulmak bilmez bir mücadeleciydi. Uzlaşmaz ve dik duruşlu değerli bir teorisyendi. Parti okulunda uzun yıllar süren öğretmenlik faaliyetinin yanı sıra çok sayıda yazı yazdı, Karl Liebknecht ile birlikte "Kızıl Bayrak" gazetesini çıkardı ve Almanya ve Polonya işçi sınıfı partilerinin önde gelen üyesiydi
5 Mart 1871'de Rozalina (Roza) Polonya'nın Rusya kısmında doğdu. Daha 19 yaşındayken, siyasal faaliyetinden dolayı yurtdışına gitmek zorunda kalmıştı. İsviçre'de okudu ve doktorasını yaptı ve Polonya İşçi Partisinin önde gelen üyesi olarak siyasal faaliyetlerini sürdürdü.
20. Yüzyılın başında Almanya'ya taşındı, Alman işçi sınıfının mücadelelesine aktif katıldı. 1898'de Almanya Sosyal demokrat Parti (SPD) üyesi oldu.
E. Bernstein revizyonizminin uzlaşmaz eleştiricilerinden birisiydi. Onun revizyonizmini yazılarında teşhir etti. Sonraki dönemde revizyonizme karşı uzlaşmaz tutumunu dönek Kautsky ile tartışmalarda yeniden kanıtladı.
Sık sık hapis cezasına çarptırıldı ve uzun dönem zindanlarda kaldı.
Çok şeyi doğru analiz etmesine rağmen, bazı noktalarda yanıldı. Yazılarında kendiliğindenci hareketi abarttığı ve partiyi, bilinçli unsuru küçümsediği görülmektedir. Bu bakış tarzı, oportünistlerle örgütsel ayrılıkta ve bağımsız bir komünist partisinin kurulmasında geç kalmışlığında bir neden olabilir. Politik ekonomi alanında da yazılarında hatalı değerlendirmeler vardı. Kapitalizmin kendiliğinden çökeceği anlayışından hareket ediyordu. Bu teorik hatalara rağmen Roza Luxemburg, Alman ve uluslararası işçi sınıfının önde gelen önderlerinden birisiydi.
Burjuvazi, proleter yığınlar içinde kök salmış Roza Luxemburg gibi işçi sınıfı önderlerinin ne denli tehlikeli olabileceklerini çok iyi biliyordu ve bu nedenle onlara karşı her türden aracı kullanarak mücadele ediyordu. Kapitalist düzeni sarsan Kasım devriminden ve arkasından gelen Ocak ayaklanmasından sonra açık katliamlar gerçekleştirmekten de çekinmemeye başladılar. "Önderlerini vur" yazılı afişler her tarafa yayıldı ve proletaryanın önderleri avına çıkıldı. SPD'nin doğrudan katılımıyla 15 Ocak 1919'da Roza Luxembung Karl Liebknecht ile birlikte kaçırıldı ve katledildi. Cesetleri Landwehr Kanalı'na atıldı. Aylarca bulunamadı. Ama Roza Luxemburg'u kaybetme planı tutmadı. Onun anısı bugün daha canlıdır.