Mao Zedong
Share on Facebook Share on Twitter
 
Diğer yazılar
 

 Mao Zedong
26 Aralık 1893 - 9 Eylül 1976

Mao 26 Aralık 1893'te Şao-Şan'da (Hunan eyaleti) doğar. Sun Yat-Sen önderliğindeki mücadele sonucunda krallığın yıkılmasından sonra eyalet başkenti Cang-Şa'da uzun bir dönem kalır ve siyasal gelişmelere ilgisi bu dönemde artar.
Mao, 1921'de kurulan Çin Komünist Partisinin kurucu üyelerindendir. Partinin kurulmasından sonra yeniden Hunan'a dönerek burada parti yerel örgütünü kurma çalışmasına katılır. 1923'te parti MK'ne ve siyasi bürosuna seçilir.
1935 başında MK Siyasi Bürosunun genişletilmiş toplantısı (Tsunyi şehri), ÇKP tarihinde dönüm noktasını oluşturur. Mao Zedong öncülüğünde küçük burjuva milliyetçi çizgi, ÇKP'nin giderek komünist parti özeliğini kaybetmesine neden olur.
Mao Zedong önderliğinde ÇKP, emperyalizme, feodalizme ve komprador kapitalizmine (emperyalist burjuvaziye, feodal beylere ve komprador burjuvaziye) karşı mücadelenin siyasal gücüdür. Bu mücadele 1949'da zafere ulaşır ve Mao Zedong, Çin Halk Cumhuriyetinin kuruluşunu açıklar. Çin devrimi, antiemperyalist, antifeodal demokratik bir devrimdir ve burjuva-demokratik devrimin sorunlarını çözer.
Mao Zedong'un devrim ufku, demokratik devrimi, küçük burjuva devrimciliği ile sınırlıdır. O, Çin koşullarını öne sürerek Çin ulusal burjuvazisi ile sosyalizm kurmaya çalışmıştır.
Mao önderliğinde yeni Çin, 1949-1955/1956 arasında SB'nde sosyalizmin inşası tecrübelerini göz önünde tutmuştur. Ancak 1956'dan sonra başka bir yol izlenmeye başlanmıştır. Bu yeni yol, Mao Zedong'un "On Büyük İlişki Üzerine" (Nisan 1956) konuşmasında çok açık bir şekilde formüle edilmiştir.
Mao Zedong, bütün mücadelesi boyunca Çin ulusunun yenileyicisi rolünü benimsemiş ve Sun Yat-sen'in "üç halka ilkesi"ni -milliyetçilik, demokrasi ve sosyalizm- Marksist-Leninist kavramlarla yorumlamaya çalışmıştır. Öyle ki, kimi zaman köylüleri, kimi zaman da gençliği "sosyalist" devrimin temel sınıfları olarak açıklamıştır.
1959 "Bütün yerküreyi kendimize tabi kılmalıyız. Bütün yerküre, çabalarımızın objesi olmalıdır" diyen Mao Zedong, Çin'in modern kapitalist bir ülke olarak gelişmesinin temellerini atmıştır. Mao'nun "Yeni demokratik düzen" anlayışı, "İleriye Doğru Büyük Atılım"ı "On büyük İlişki Üzerine" anlayışı, burjuvaziyle birlikte sosyalizm kurma anlayışı, "iki çizgi" anlayışı, "yüz çiçek açsın, bin fikir yarışsın" anlayışı, onun sınıf uzlaşmacı çizgisini göstermektedir.
Mao Zedong, feodalizme ve emperyalizme karşı mücadele etmiş, Çin'in feodalizmin ve emperyalizmin boyunduruğunu kıran bağımsızlık mücadelesine önderlik etmiş büyük bir küçük burjuva devrimcisidir.