Eyleme hazırlık devrime hazırlıktır
Share on Facebook Share on Twitter
 
Diğer yazılar
 

 

01 Ocak 2012 /Partinin Sesi / Sayı: 69

 

Hazırlık; "eyleme, an'a, maddi koşullara hazır olma" dır. Aniden gelişen olaylara, zamanında, doğru, etkili araç ve yöntemlerle müdahale edebilme halidir. Kazanmanın, başarmanın, güç olabilmenin en temel faktörüdür. Geleceği kurtarmanın, devrimi gerçekleştirmenin yarısıdır.
Proletaryanın önderi komünist parti, burjuvaziyle girişeceği amansız savaşı, ideolojik, politik, siyasi ve askeri hazırlıklar temelinde kazanır. Güncel politik mücadele içinde sürekli dillendirdiğimiz "hazırlık" söylemi, yaşamımızda, kitle çalışmamızda, onun araç ve yöntemlerinde, örgütlerini kurma ve geliştirmede ve devrimimiz ile bağı içerisinde ne kadar pratik karşılığını buluyor? Ele alış biçimimiz, kurduğumuz ilişki, partinin gelişimi veya devrime ne kadar hizmet ediyor?
Emperyalist kapitalist sistemin tüm yerküredeki işgal, yağma, sömürgeleştirme politikalarına paralel; içte, sömürgeci faşist rejimin Kürt sorunu merkezli faşist saldırganlığının açığa çıkardığı devrim sorunu günceldir. Peki, devrimin güncelliği bu kadar çıplak ortada iken, ateşlenmeyi bekleyen sosyal patlamalar bu denli güçlü bir potansiyelken, bunlara öncülük etmeye ne kadar hazırız? Peki, bu sosyal patlamaları, bir ayaklanmaya dönüştürmeye ne kadar hazırız? Veya stratejimizi hayata geçirmenin olanaklarını ne kadar örgütlüyoruz? Hazırlık, zafere ulaşmak için gerekli olanakları örgütlemek, biriktirmek, güçleri mevziye yatırmaksa eğer, bahsi geçen ayaklanmalara dönük ne oranda hazırlık yapıyoruz? Tüm bunlar, askeri, politik, örgütsel hazırlıklarla mümkün değil mi? En genelde durumu böyle ifade edebilirken, özelde, bir eyleme, bir mitinge, bir kampanyaya, ayaklanmaya hazırlık kapsamındaki ciddiyet ve kafa açıklığıyla yaklaşıyor muyuz? Günlük mücadelemizdeki zayıflığımızın, çekim merkezi olamamamızın, güçlü çıkışlar yapamayışımızın temelinde, hazırlıktaki zayıflığın payı nedir? Tüm bunlar üzerinde düşünmeye, yoğunlaşmaya ihtiyacımız olan sorulardır.
Düşünsel Hazırlık
Hazırlıktaki temel sorunlarımızdan biri, çalışmayı örgütlerken, önceden üzerine yeterli oranda yoğunlaşmayışımızdır. Hafızayı zorlamak, geçmiş deneyimlerden yararlanmak, bilgi ve birikimlerimizi kullanmak ve buralardan elde ettiğimiz sonuçlar üzerinden dersler çıkarmayı içeren düşünsel hazırlık noktasında bir zayıflığın olduğu görülüyor. Düşünsel hazırlık sadece birikimlerden faydalanmakla sınırlı değildir. Bu, geçmiş verilere dayanarak, güncele yanıt olacak planlamayı, alternatifler oluşturmayı, olasılık hesaplarını da içerir. Pratik bir çalışmanın başarıya ulaşması, öncesinde yapılan düşünsel hazırlıkla doğru orantılıdır. Buradaki zayıflık aynı zamanda bir emeksizlik halini de ifade eder. Bu, çalışmayı başarıya götürecek zorunlu emeği vermemektir . Ön hazırlığı zayıflatan bir etmen bu iken, bir diğeri ise, sürecin bilgilerine hakimiyetteki zayıflıktır. Bu bellek zayıflığına işaret eder. Süreci doğru ele almak, yorumlamak, sonuçlar çıkarmak, ihtiyaçları belirlemek, hazırlık açısından önemli hatta vazgeçilmez bir yoğunlaşmayı zorunlu kılmaktadır. Hazırlıkta, diğer bir faktör de öngörüdür. Öngörü, gelişebilecek tüm olasılıkları tahmin etmek, sezmek ve hesap edebilmektir. Komünistler, sonuç alıcı bir çalışmayı açığa çıkaracak hazırlık için yoğunlaşmaya, emeğe ve öngörüye sahip olmalıdır. Bu bizim, olasılıkları daha güçlü karşılayacak gerekli hazırlığı yapmamızı sağlar. Düşünsel gücümüzü, pratik, örgütsel, politik bir güce dönüştürmemizi sağlar.
Her Sürecin İhtiyacını Bilmek
İhtiyaçları bilmek, hazırlıklar söz konusu olduğunda diğer önemli bir faktördür. Her çalışmanın, her eylemin, her sürecin, her farklı gelişmenin vb. ihtiyacı farklıdır. Bilgi ve teknolojinin gelişmişliği de düşünüldüğünde, ihtiyaçların da ne kadar hızlı değişeceğini tahmin edebiliriz. O zaman, her an'ın, her sürecin ve her dönemin ihtiyaçlarını ayrı ayrı ele almak ve bu gerçek ışığında hazırlık yapmak zorunluluktur. Örneğin, son iki seçim çalışması söz konusu olduğunda, aralarında önemli farklar görürüz. Aynı politik çalışma, farklı zamanlarda farklı ihtiyaçları öne çıkarmıştır. Sürecin özgünlükleri, ittifak politikaları, toplumsal konjonktür, partinin hedefleri bu farklılıklarda belirleyici olmuştur. Ya da 10. Yıl ve 15. Yıl çalışmaları farklı ihtiyaçları öne çıkarmıştır. 10. Yıl partiyi kitlelere açıktan tanıtma hedefiyle örgütlenen bir çalışma olması nedeniyle değişik ihtiyaçlar dayatmıştır. 15. Yıl ise partiye dönük saldırılara göğüs germe zorunluluğunun açığa çıkardığı ihtiyaçlarla örgütlenmiştir. Her iki sürece yanıt olabilecek hazırlıklar da bu kapsamda farklılaşmıştır.
Değişik süreçler söz konusu olduğunda güçlü bir hazırlık yapmak için, yapılacak çalışmanın mantığını, güçleri nasıl konumlandırıp yöneteceğini, hangi araç-gereçleri kullanacağını bilmek, atılacak her adımın sonuçlarını öngörmek yani toplama hakim olmak gerekir. İhtiyaçlar doğru tespit edilirse, temel doğru kavranırsa, mantığına hakim olursak, koparıp almak ve mücadeleyi ileriye taşımak için gerekli hazırlığa da sahibiz demektir.
Hazırlık Somuttur
Hazırlık somut, canlı ve dinamiktir. Dolayısıyla bu eksende ele almak gerekir. Hazırlık, verili maddi koşullar göz önünde tutularak yapılmalıdır. Soyut, klasik, üstünkörü ve amaca hizmet etmeyen yaklaşımlar, iyi bir hazırlık için sonuç alıcı değildir. İhtiyaçlar, nesnel durum gözetilmeden belirlenmeyeceği gibi, bu ihtiyaçlara denk düşen hazırlık da gerçeklikten kopuk ele alınamaz. Somut bir hazırlık için;
1-İhtiyacımız olan şey nedir? Bir eylem mi, bir alan çalışması mı, iş yeri-fabrika, havza veya yeni bir semtte örgütlenme çalışması mı? Önce bunu belirlemek gerekir.
2-İhtiyacımız doğrultusunda mevcut durum nedir? Örneğin bir fabrika çalışması ise; çalışan işçilerin sayısı, işçi bileşeninin etnik-mezhepsel durumları, çalışma saatleri, sömürü sistemi, sendikal durum, mücadele deneyimleri, patronun kimliği, örgütlü gücü vb.nin açığa çıkarılması gerekir. Bunun yanında, bu işyerinde ilişki kurabileceğimiz, üzerinden çalışma yürütebileceğimiz işçi potansiyelinin belirlenmesi gerekir. Fabrika işçilerinin, üretim süreci dışındaki zamanlarını geçirdikleri semt, ev, kahve vb mekanları tespit etmek gerekir. Birbirini tamamlayan, sürekliliği sağlanmış, güçlü bir çalışmanın açığa çıkarılabilmesi için, o alana dair bunun gibi tüm ayrıntıları hesap eden bir ön hazırlık zorunluluktur.
Nasıl bir çalışma örgütlemek istediğimiz bu verilerden sonra önem kazanmaktadır. Bir sendikal çalışma yürütülecekse başka düzeyde bir hazırlık gerekir, bir kadro çalışması yürütülecekse başka bir hazırlık. Hedeflerimiz, biz komünistlerin yapacağı hazırlıkları somut olarak bu haliyle belirler. Bu, bütününde, bir çalışmanın toplamını yönetmeyi sağlayacak gücü açığa çıkarmaktır.
Hazırlığın toplam unsurları; teknik, insan unsuru, örgüt araç-biçimleri, mali olanakların örgütlenmesidir. Küçük-büyük bütün devrimci işlerde bu unsurları içeren hazırlık, olmazsa olmazdır.
Silahlı bir gösteriyi ele alalım. Bu eylemin kayıp vermeden, amacına hizmet edecek tarzda, başarıyla sonuçlanması için nasıl bir hazırlık yapmak gerekir?
İlkin; bu eylem için gerekli keşif, istihbarat ve planlamanın yapılması gerekir. Eylemin başarıyla gerçekleştirilebilmesi için bu unsurlar temel bir yerde durur. Doğrulanmış, gerçek bilgilere dayanmayan bir istihbarat veya keşfe bağlı yapılan bir planlama yenilgiyle ya da kayıplarla sonuçlanır.
İkincisi; planlanan eylemi sonuca ulaştıracak mali altyapının hazırlanması gerekir. Biliyoruz ki, birçok eylem mali olanaksızlıklar gerekçesiyle ya yapılamıyor, ya istenilen düzeyde örgütlenemiyor ya da eylemi başarısızlığa götürecek yüzeysel yaklaşımları beraberinde getiriyor. Bu yaklaşım toplamında, eylemi başarısızlıkla sonuçlandırdığı gibi kayıpları da beraberinde getirebiliyor. Örneğin, para olmadığı gerekçesiyle uygun kamuflajlar sağlanmıyor ve daha istihbarat esnasında deşifrasyonlara yol açıyor.
Üçüncüsü; planlamayı hayata geçirebilecek uygun kadroyu belirlemek gerekir. Bunun iki yanı vardır. Birincisi, silahlı bir gösteri gerçekleştirebilecek militanlığa sahip; cesur, kararlı, disiplinli, cüretli, düşman algısı güçlü özelliklerde kadrolar seçmektir. İkincisi ise; eylemin niteliğine, kapsamına, eylem yapıp geri çekilenilecek bölgenin fiziki ve toplumsal özelliklerine, düşman kuvvetlerinin konumlanması ve gücüne göre sayıyı belirlemektir.
Dördüncüsü; eylemi başarıya ulaştıracak teknik araçları belirlemek gerekir. Silah, patlayıcı, otomobil, motor, kamuflaj malzemeleri, geri çekilme sonrası konumlanılacak üs vb. örgütlenmelidir.
Bu tarz bir hazırlık, sadece askeri bir eylemin değil, hazırlığının içerdiği unsurlar farklı olsa da; partinin açık-kapalı, legal-illegal bütün çalışmalarının olmazsa olmazıdır. Güçlü bir ön hazırlık, her parti faaliyeti için bir zorunluluktur.
Devrim için hazırlık yapmak gerekir. Partinin başarısı, devrime yaptığı hazırlıktan açığa çıkacaktır. Partinin başarısını örgütleyecek olan da, her pratiğine güçlü bir hazırlıkla başlayan kadroları olacaktır. Sürece yanıt olmanın yolu,'an'ahazırlık ve ‘an'ı kazanmaktan geçmektedir.

 


 

 

Arşiv

 

2019
Aralık Kasım
Temmuz Mayıs
2018
Ekim Ocak
2017
Kasım Ağustos
Mayıs Şubat
2016
Eylül Temmuz

 

Eyleme hazırlık devrime hazırlıktır
fc Share on Twitter
 

 

01 Ocak 2012 /Partinin Sesi / Sayı: 69

 

Hazırlık; "eyleme, an'a, maddi koşullara hazır olma" dır. Aniden gelişen olaylara, zamanında, doğru, etkili araç ve yöntemlerle müdahale edebilme halidir. Kazanmanın, başarmanın, güç olabilmenin en temel faktörüdür. Geleceği kurtarmanın, devrimi gerçekleştirmenin yarısıdır.
Proletaryanın önderi komünist parti, burjuvaziyle girişeceği amansız savaşı, ideolojik, politik, siyasi ve askeri hazırlıklar temelinde kazanır. Güncel politik mücadele içinde sürekli dillendirdiğimiz "hazırlık" söylemi, yaşamımızda, kitle çalışmamızda, onun araç ve yöntemlerinde, örgütlerini kurma ve geliştirmede ve devrimimiz ile bağı içerisinde ne kadar pratik karşılığını buluyor? Ele alış biçimimiz, kurduğumuz ilişki, partinin gelişimi veya devrime ne kadar hizmet ediyor?
Emperyalist kapitalist sistemin tüm yerküredeki işgal, yağma, sömürgeleştirme politikalarına paralel; içte, sömürgeci faşist rejimin Kürt sorunu merkezli faşist saldırganlığının açığa çıkardığı devrim sorunu günceldir. Peki, devrimin güncelliği bu kadar çıplak ortada iken, ateşlenmeyi bekleyen sosyal patlamalar bu denli güçlü bir potansiyelken, bunlara öncülük etmeye ne kadar hazırız? Peki, bu sosyal patlamaları, bir ayaklanmaya dönüştürmeye ne kadar hazırız? Veya stratejimizi hayata geçirmenin olanaklarını ne kadar örgütlüyoruz? Hazırlık, zafere ulaşmak için gerekli olanakları örgütlemek, biriktirmek, güçleri mevziye yatırmaksa eğer, bahsi geçen ayaklanmalara dönük ne oranda hazırlık yapıyoruz? Tüm bunlar, askeri, politik, örgütsel hazırlıklarla mümkün değil mi? En genelde durumu böyle ifade edebilirken, özelde, bir eyleme, bir mitinge, bir kampanyaya, ayaklanmaya hazırlık kapsamındaki ciddiyet ve kafa açıklığıyla yaklaşıyor muyuz? Günlük mücadelemizdeki zayıflığımızın, çekim merkezi olamamamızın, güçlü çıkışlar yapamayışımızın temelinde, hazırlıktaki zayıflığın payı nedir? Tüm bunlar üzerinde düşünmeye, yoğunlaşmaya ihtiyacımız olan sorulardır.
Düşünsel Hazırlık
Hazırlıktaki temel sorunlarımızdan biri, çalışmayı örgütlerken, önceden üzerine yeterli oranda yoğunlaşmayışımızdır. Hafızayı zorlamak, geçmiş deneyimlerden yararlanmak, bilgi ve birikimlerimizi kullanmak ve buralardan elde ettiğimiz sonuçlar üzerinden dersler çıkarmayı içeren düşünsel hazırlık noktasında bir zayıflığın olduğu görülüyor. Düşünsel hazırlık sadece birikimlerden faydalanmakla sınırlı değildir. Bu, geçmiş verilere dayanarak, güncele yanıt olacak planlamayı, alternatifler oluşturmayı, olasılık hesaplarını da içerir. Pratik bir çalışmanın başarıya ulaşması, öncesinde yapılan düşünsel hazırlıkla doğru orantılıdır. Buradaki zayıflık aynı zamanda bir emeksizlik halini de ifade eder. Bu, çalışmayı başarıya götürecek zorunlu emeği vermemektir . Ön hazırlığı zayıflatan bir etmen bu iken, bir diğeri ise, sürecin bilgilerine hakimiyetteki zayıflıktır. Bu bellek zayıflığına işaret eder. Süreci doğru ele almak, yorumlamak, sonuçlar çıkarmak, ihtiyaçları belirlemek, hazırlık açısından önemli hatta vazgeçilmez bir yoğunlaşmayı zorunlu kılmaktadır. Hazırlıkta, diğer bir faktör de öngörüdür. Öngörü, gelişebilecek tüm olasılıkları tahmin etmek, sezmek ve hesap edebilmektir. Komünistler, sonuç alıcı bir çalışmayı açığa çıkaracak hazırlık için yoğunlaşmaya, emeğe ve öngörüye sahip olmalıdır. Bu bizim, olasılıkları daha güçlü karşılayacak gerekli hazırlığı yapmamızı sağlar. Düşünsel gücümüzü, pratik, örgütsel, politik bir güce dönüştürmemizi sağlar.
Her Sürecin İhtiyacını Bilmek
İhtiyaçları bilmek, hazırlıklar söz konusu olduğunda diğer önemli bir faktördür. Her çalışmanın, her eylemin, her sürecin, her farklı gelişmenin vb. ihtiyacı farklıdır. Bilgi ve teknolojinin gelişmişliği de düşünüldüğünde, ihtiyaçların da ne kadar hızlı değişeceğini tahmin edebiliriz. O zaman, her an'ın, her sürecin ve her dönemin ihtiyaçlarını ayrı ayrı ele almak ve bu gerçek ışığında hazırlık yapmak zorunluluktur. Örneğin, son iki seçim çalışması söz konusu olduğunda, aralarında önemli farklar görürüz. Aynı politik çalışma, farklı zamanlarda farklı ihtiyaçları öne çıkarmıştır. Sürecin özgünlükleri, ittifak politikaları, toplumsal konjonktür, partinin hedefleri bu farklılıklarda belirleyici olmuştur. Ya da 10. Yıl ve 15. Yıl çalışmaları farklı ihtiyaçları öne çıkarmıştır. 10. Yıl partiyi kitlelere açıktan tanıtma hedefiyle örgütlenen bir çalışma olması nedeniyle değişik ihtiyaçlar dayatmıştır. 15. Yıl ise partiye dönük saldırılara göğüs germe zorunluluğunun açığa çıkardığı ihtiyaçlarla örgütlenmiştir. Her iki sürece yanıt olabilecek hazırlıklar da bu kapsamda farklılaşmıştır.
Değişik süreçler söz konusu olduğunda güçlü bir hazırlık yapmak için, yapılacak çalışmanın mantığını, güçleri nasıl konumlandırıp yöneteceğini, hangi araç-gereçleri kullanacağını bilmek, atılacak her adımın sonuçlarını öngörmek yani toplama hakim olmak gerekir. İhtiyaçlar doğru tespit edilirse, temel doğru kavranırsa, mantığına hakim olursak, koparıp almak ve mücadeleyi ileriye taşımak için gerekli hazırlığa da sahibiz demektir.
Hazırlık Somuttur
Hazırlık somut, canlı ve dinamiktir. Dolayısıyla bu eksende ele almak gerekir. Hazırlık, verili maddi koşullar göz önünde tutularak yapılmalıdır. Soyut, klasik, üstünkörü ve amaca hizmet etmeyen yaklaşımlar, iyi bir hazırlık için sonuç alıcı değildir. İhtiyaçlar, nesnel durum gözetilmeden belirlenmeyeceği gibi, bu ihtiyaçlara denk düşen hazırlık da gerçeklikten kopuk ele alınamaz. Somut bir hazırlık için;
1-İhtiyacımız olan şey nedir? Bir eylem mi, bir alan çalışması mı, iş yeri-fabrika, havza veya yeni bir semtte örgütlenme çalışması mı? Önce bunu belirlemek gerekir.
2-İhtiyacımız doğrultusunda mevcut durum nedir? Örneğin bir fabrika çalışması ise; çalışan işçilerin sayısı, işçi bileşeninin etnik-mezhepsel durumları, çalışma saatleri, sömürü sistemi, sendikal durum, mücadele deneyimleri, patronun kimliği, örgütlü gücü vb.nin açığa çıkarılması gerekir. Bunun yanında, bu işyerinde ilişki kurabileceğimiz, üzerinden çalışma yürütebileceğimiz işçi potansiyelinin belirlenmesi gerekir. Fabrika işçilerinin, üretim süreci dışındaki zamanlarını geçirdikleri semt, ev, kahve vb mekanları tespit etmek gerekir. Birbirini tamamlayan, sürekliliği sağlanmış, güçlü bir çalışmanın açığa çıkarılabilmesi için, o alana dair bunun gibi tüm ayrıntıları hesap eden bir ön hazırlık zorunluluktur.
Nasıl bir çalışma örgütlemek istediğimiz bu verilerden sonra önem kazanmaktadır. Bir sendikal çalışma yürütülecekse başka düzeyde bir hazırlık gerekir, bir kadro çalışması yürütülecekse başka bir hazırlık. Hedeflerimiz, biz komünistlerin yapacağı hazırlıkları somut olarak bu haliyle belirler. Bu, bütününde, bir çalışmanın toplamını yönetmeyi sağlayacak gücü açığa çıkarmaktır.
Hazırlığın toplam unsurları; teknik, insan unsuru, örgüt araç-biçimleri, mali olanakların örgütlenmesidir. Küçük-büyük bütün devrimci işlerde bu unsurları içeren hazırlık, olmazsa olmazdır.
Silahlı bir gösteriyi ele alalım. Bu eylemin kayıp vermeden, amacına hizmet edecek tarzda, başarıyla sonuçlanması için nasıl bir hazırlık yapmak gerekir?
İlkin; bu eylem için gerekli keşif, istihbarat ve planlamanın yapılması gerekir. Eylemin başarıyla gerçekleştirilebilmesi için bu unsurlar temel bir yerde durur. Doğrulanmış, gerçek bilgilere dayanmayan bir istihbarat veya keşfe bağlı yapılan bir planlama yenilgiyle ya da kayıplarla sonuçlanır.
İkincisi; planlanan eylemi sonuca ulaştıracak mali altyapının hazırlanması gerekir. Biliyoruz ki, birçok eylem mali olanaksızlıklar gerekçesiyle ya yapılamıyor, ya istenilen düzeyde örgütlenemiyor ya da eylemi başarısızlığa götürecek yüzeysel yaklaşımları beraberinde getiriyor. Bu yaklaşım toplamında, eylemi başarısızlıkla sonuçlandırdığı gibi kayıpları da beraberinde getirebiliyor. Örneğin, para olmadığı gerekçesiyle uygun kamuflajlar sağlanmıyor ve daha istihbarat esnasında deşifrasyonlara yol açıyor.
Üçüncüsü; planlamayı hayata geçirebilecek uygun kadroyu belirlemek gerekir. Bunun iki yanı vardır. Birincisi, silahlı bir gösteri gerçekleştirebilecek militanlığa sahip; cesur, kararlı, disiplinli, cüretli, düşman algısı güçlü özelliklerde kadrolar seçmektir. İkincisi ise; eylemin niteliğine, kapsamına, eylem yapıp geri çekilenilecek bölgenin fiziki ve toplumsal özelliklerine, düşman kuvvetlerinin konumlanması ve gücüne göre sayıyı belirlemektir.
Dördüncüsü; eylemi başarıya ulaştıracak teknik araçları belirlemek gerekir. Silah, patlayıcı, otomobil, motor, kamuflaj malzemeleri, geri çekilme sonrası konumlanılacak üs vb. örgütlenmelidir.
Bu tarz bir hazırlık, sadece askeri bir eylemin değil, hazırlığının içerdiği unsurlar farklı olsa da; partinin açık-kapalı, legal-illegal bütün çalışmalarının olmazsa olmazıdır. Güçlü bir ön hazırlık, her parti faaliyeti için bir zorunluluktur.
Devrim için hazırlık yapmak gerekir. Partinin başarısı, devrime yaptığı hazırlıktan açığa çıkacaktır. Partinin başarısını örgütleyecek olan da, her pratiğine güçlü bir hazırlıkla başlayan kadroları olacaktır. Sürece yanıt olmanın yolu,'an'ahazırlık ve ‘an'ı kazanmaktan geçmektedir.