Ernst Thälmann
Share on Facebook Share on Twitter
 
Diğer yazılar
 

Ernst Thälmann
16 Nisan 1886 -18 Ağustos 1944

KPD'nin önderi olarak Ernst Thälmann, kararlı mücadelesiyle faşizme karşı komünist direnişin aydınlatan örneği oldu. 11 senesini faşist zindanlarda geçiren Thälmann, işçi sınıfının davasına sürekli sadık kaldı ve bütün dünyada milyonarca insan için antifaşist mücadelenin sembolü oldu. Ernst Thälmann büyük bir kitle ajitatörüydü, teorisyendi, ayaklanmada komutandı ve komünist bir işçiydi, sınıfının evladıydı.
16 Nisan 1886'da Hamburg'da (Almanya) doğdu. Okuldan sonra nakliyat, liman ve tersane işçisi olarak çalıştı. Daha gençliğinde parti üyesi oldu ve nakliyat işçileri sendikasına girdi. I. Dünya Savaşında askere alındı 1918'de firar edene kadar cephede askerler arasında aydınlatma çalışması yaptı.
Kasım Devriminden sonra USPD'ye (Almanya Bağımsız Sosyal Demokrat Parti) katıldı ve 1919'da Hamburg belediyesine milletvekili olarak seçildi, 1933'e kadar bu görevde kaldı. 1920'de USPD çoğunluğunun KPD ile birleşmesi gerçekleşti. Bu birleşme için Thälmann kararlı bir mücadele sürdürdü. 1923'te Thälmann, KPD MK üyesi oldu. Ayrıca Mayıs 1924'ten sonra Weimar Cumhuriyetinin sonuna kadar Alman parlamentosu üyesi ve başkanlık adayıydı.
Thälmann, sadece sözünün adamı değildi, o aynı zamanda Hamburg ayaklanmasına da (Ekim 1923) önder olarak katıldı.
Eylül 1925'te KPD Başkanı oldu. Birkaç ay öncesinde de Kızıl Cephe Savaşçıları Birliği yönetimini üstlenmişti.
Thälmann, sadece Alman proletaryasının bir önderi değildi, o enternasyonal alanda da sosyalizm için mücadeleye katkıda bulundu. Komünist Enternasyonal'in V. Dünya Kongresinde (Temmuz 1925, Moskova) delegeler onu Yürütme Komitesi Başkanlığına seçtiler.
Thälmann, faşizme karşı bütün Hitler karşıtlarının birleşik cephesini savunan birisiydi ve tutuklanmasına kadar bu yönde mücadele verdi.
3 Mart 1933'te, 27 Şubat 1933'te parlamento yangınını örgütleyen yürütülen kitlesel tutuklama sırasında faşistlerin eline geçti. Thälmann'ın ve bütün gözaltına alınmış antifaşistlerin serbest bırakılmaları için Sovyetler Birliği'nden Avrupa'ya, ABD'den Japonya'ya enternasyonal bir kitle hareketi oluştu.
Hapishanede bile Thälmann kırılmayan direnişinden ve milyonların dayanışmasından dolayı faşistler için tehlikeli bir muhalifti. Onun katledilmesine bizzat Hitler ve Himmler karar verdiler. 18 Ağustos 1944'te Ernst Thälmann Buchunwald toplama kampında ensesinden vurularak katledildi. Ölümünden sonra da faşistleri korkutmaya devam etti. Cesedi hemen yakıldı ve birkaç gün sonra, bir bomba saldırısı esnasında 24 Ağustos'ta öldüğü açıklandı.