Ülkemizde Demokratik Kadın Hareketi'nde önemli bir mevzi olan EKB (Emekçi Kadınlar Birliği), 16-17 Temmuz tarihlerinde İstanbul'da 3. Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. 13 yıllık mücadele tarihine sahip olan ve ülkemizin belli başlı önemli kentlerinde örgütlenmiş olan EKB, kurultay hazırlığı sürecinde İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin ve Bursa'da da yerel kurultaylar gerçekleştirdi.
Demokratik alanda kadın mücadelesinin önünü açmak için coşkulu ve ilerletici tartışmalara sahne olan yerel kurultaylara fabrikalardan, okullardan, gecekondulardan kadınlar katıldılar. Yerel kurultayların örgütlenmesi çalışması da komisyonlar ve konseyler aracılığıyla yürütüldü. Mücadele araç ve biçimlerinin nasıl zenginleştirileceği ve kadın kitleleriyle geniş bağların nasıl kurulacağına dair verimli tartışmaların yapıldığı yerel kurultaylarda, EKB'nin demokratik işleyişinin güvenceye alınması ve yerelleşmesi için temel araçların konseyler ve komisyonlar olduğu vurgulandı. Sorunlarını tartışma ve aşma isteğinin boy verdiği yerel kurultaylarda emekçi kadınlar kendi yönetimlerini de seçtiler.
3. Genel Kurul, EKB'nin yapısı, işleyişi ve örgütlenme sorunlarının yanı sıra, mücadele deneyimlerinin aktarıldığı, eleştiri ve özeleştirin de yapıldığı bir platforma dönüştürüldü. İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Mersin, Bursa, Hatay, Eskişehir'den 120 delegenin katıldığı kurultayda "EKB'nin işleyişi ve yapısı", "Örgütlenme sorunları ve yerelleşme", "Mücadele araç ve biçimleri", "EKB Bülteninin politik çizgisi ve bütçesi" konuları tartışıldı. 2 gün süren kurultay süresince pek çok kadın söz alarak kürsüde düşünce ve deneyimlerini paylaştı, sorunları aktardı.
Kurultay açılışında EKB adına yapılan konuşmada, EKB'nin kadınlara sosyalizmi taşıyan güç olması gerektiği, emekçi kadınların yalnızca merkezi kampanyalarla kazanılmayacağı, yerelleşmenin ve yerel sorunlarla buluşmanın bir zorunluluk olduğu, çalışmayı geliştirecek olanın ise süreklilik ve ısrar olduğu belirtildi.
"EKB'nin işleyişi ve yapısı" ele alınırken EKB'nin demokratik ve kitlesel zeminin güvencesi olarak konseyler ve komisyonlar tartışıldı. Söz alan kadınlar, yerellerde yaşadıkları sorunları, komisyon kurduktan sonra elde ettikleri olumlu deneyimleri aktardılar. Komisyonlar dışında yerel alanların ihtiyaçlarına bağlı olarak kooperatifler, kadın sendikası, kadın dayanışma evi, kadın sağlık merkezi gibi farklı örgütlenmelerin yaratılabileceği belirtildi. İstanbul'un farklı semtlerinde gündemde olan hükümetin gecekonduları yıkma saldırılarına karşı örgütlenen direniş deneyimleri de kurultaya taşındı. Tartışmaların sonucunda alınan kararlar arasında, pilot bölgeler seçilerek çalışma yürütme ve buralarda yeni araçlar deneyerek ilerleme kararı da var. EKB'nin çıkardığı bültenin hem yazıların hazırlanmasında, hem de dağıtımın yerellere mal edilmesinde çaba sarf edileceği vurgulanan bir nokta oldu.
Genç kadınlar da, genç kadınlar arasında örgütlenmenin sorunlarını ve deneyimlerini kurultaya taşıdılar.
Cezaevlerindeki tutsak komünist kadınların da mesajlarıyla katıldığı kurultay, EKB'nin yeni yönetimini seçmesiyle bitirildi. Yeni seçilen Merkezi Yönetim Kuruluna EKB çalışmasında yer almış kadınların yanı sıra ESP, Tekstil-Sen, SGD ve ÖKD'li kadınlar da yer almaktadır.
|