’68 hareketinin 40. yılında ve devrimci önderler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın katledilişlerinin 36., İbrahim Kaypakkaya’nın katledilişinin 35. yıldönümünde onbinlerce kişi, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’ın dört bir yanında bir araya gelip devrim sözünü yeniledi.
Denizler'in idam edildiği 6 Mayıs’ta Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda ellerinde karanfillerle bir araya gelen 10 bin kişi, ‘Yaşasın halkların kardeşliği’ ve ‘Darbeciler halka hesap verecek’ sloganları attı. Katılımın çoğu gençlerden oluşan anmaya ESP, ÖDP, DTP, EMEP ve Partizan gibi çok sayıda değişik örgüt ve platform katıldı. Aynı gün ESP İstanbul Dolmabahçe’de bir eylem düzenledi. Eyleme katılanlar, katledilen önderleri sadece anmak değil, onlardan öğrenip ilerlemek için orada olduklarını vurguladılar.
ESP, ’68 gençlik hareketi ve ’71 Devrimci Atılımı’nın yıldönümlerinde “Denizler’den, Mahirler’den, İbolar’a. Gelenekten geleceğe yürüyoruz” başlığı adı altında değişik kentlerde paneller düzenledi. Nurhak ve Elbistan SGD'liler '68 devrimci gençlik hareketinin 40. yılı dolayısıyla 25 Mayıs’ta Eğitim-Sen şube binasında bir panel düzenledi. 6 Mayıs’ta liseli gençlik de LÖB öncülüğünde sokaktaydı. ‘Emperyalizme karşı Deniz olunmalı’ diyen liseliler, devrimci mirası unutmadıklarını gösterdiler. Ankara ODTÜ öğrencileri de, ‘68’de devrimci önderlerin de yaptığı gibi üniversitenin stadyumuna mumlarla ‘DEVRİM’ yazdı. 6 bine yakın öğrenci, ‘Ayaklar baş olacak. Tek yol devrim’ pankartları ile kitlesel yürüyüş yaptılar.
İzmir SGD üyeleri idam edilen devrimci önderlerin resimleri ve söyledikleri son sözler ile bir sergi açtılar. Malatya, İstanbul, İzmir, Sivas, Muğla, Antep, Bursa, Kıbrıs ve birçok başka ilde aralarında SGD, ESP, SDP, DTP, PSAKD, EMEP’in de bulunduğu yüzlerce genç sokaklarda buluştu, etkinlikler düzenledi, anmalar gerçekleştirdi. 9 Mayıs günü ise BEKSAV, “Denizler’den, Mahirler’den, İbrahimler’den günümüze devrimci hareketin durumu ve yönü” başlığı ile bir panel düzenledi.
18 Mayıs 1973’te katledilen TKP-ML kurucu önderi İbrahim Kaypakkaya da Çorum’daki mezarı başında ve diğer illerde düzenlenen etkinliklerle anıldı. ESP, Partizan, DHP, DTP, 78’liler Birlik ve Dayanışma Derneği ve Devrimci 78’liler Federasyonu, “Şehitlere devrim sözümüz var, belki biz olmayacağız, ama bu çelik aldığı suyu unutmayacak” yazılı pankartla Ankara, Çorum, Mersin ve Samsun'dan yola çıkarak jandarmanın çeşitli engellemelerine rağmen Çorum Karakaya Köyü'ndeki mezarlıkta buluştular.
Türkiye ve Kuzey Kürdistan devrimci hareketi bakımından özgün bir dönemeç olan ’68 hareketi ve onu izleyen ‘71 Devrimci Atılımı ile antiemperyalist talepler yükseltilip yasal partilerden uzaklaşma yaşanmıştı. 68 gençlik hareketinin önderleri 1971’de THKO, THKP-C ve TKP-ML’yi kurarak revizyonist, reformist, yasalcı çerçeveden bir kopuşu gerçekleştirmişler, bugün coğrafyamızda devrimci mücadelesini sürdüren örgütlenmelerin temelini atmışlardı. Aynı zamanda İbrahim Kaypakkaya önderliğinde Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkı gündeme getirildi. 1968’in, toplumsal olaylara karşı duyarlılığından dolayı, sadece bir öğrenci hareketi olarak görülmemesi gerekir. Bugün 40. yıldönümünde, Genç-Sen sendikasının kuruluşu ile güçlenen öğrenci hareketi ve işçi sınıfına karşı duyarlılığı, bu yıl 8 Mart’ı birlikte kutlama gücünü gösteren kadın hareketi ve Limter-İş sendikasının önderliğinde tersanelerde iş cinayetlerine karşı yürütülen mücadele birleşik bir hatta ilerliyor ve izlenecek yolu gösteriyor. Nitekim bu, ’68 hareketinin sadece ülkemizin topraklarında değil bütün dünyada bugüne bıraktığı mirası gösteriyor.